Endelig, FRI!

Hvordan blir det nå da?
Selvfølgelig er jeg overlykkelig for at korona er degradert fra pandemi til den alvorlig luftveissykdom som de fleste av oss er vaksinert mot.
Og selvfølgelig er jeg supertakknemlig for at samfunnet åpnes opp og kommer seg på fote igjen.
Jeg ble rørt til tårer da Erna og Bent holdt pressekonferanse i dag.
Endelig får vi råderett over egne bevegelser og sosial omgang igjen.
…men
Må jeg håndhilse på alle som rekker fram hånden, selv om de kommer rett fra do og ikke har vasket hendene sine?

Eller vil det fortsatt være sosialt akseptert at jeg foretrekker å møte blikket, nikke, smile og presentere navn?
Og hvordan blir det med klemming? Må man igjen klemme alt og alle, selv om en ikke har møtt personen før? Selv om personen er så neddynka i etterbarberingsvann at du lukter gammel mann resten av kvelden? Evt gammel svette…
Blir jeg uglesett om jeg trekker meg unna da?
Jeg er glad i en god klem altså, men klemmen har på en måte fått en annen verdi nå under pandemien. Den har blitt mer eksklusiv, og noe som er ment å dele kun med mine nærmeste.

Er det forventet at jeg igjen skal late som jeg setter pris på at de som står i kø bak meg på feks butikken delvis klyver opp på ryggen min og puster meg i nakken, eller kan jeg fortsatt snu meg og kreve «metern»?

Og jeg nyter faktisk å sitte ved et bord på en serveringsplass og bestille drikken min derfra jeg.
Jeg har absolutt ingen behov for å stå tett i tett foran baren og kjempe med nebb og klør for en halvliter, for så å få en annens øl tømt nedi bhen på grunn av trengsel.
Må vi tilbake i øl-krigen?

Og tenk på hvordan rush-trafikken blir igjen nå som alle skal tilbake fra hjemmekontor og teams-møter!

Og ikke minst, -Hva gjør vi med koronakroppen?

Camilla, Bent, Nakstad, Erna,
VENT!
-Ikke forlat meg nå, jeg trenger noen retningslinjer en stund til.
Jeg er ikke helt klar for å gå tilbake til normalen!

Høsten kom tidlig i år.
Vi var nede i minusgrader og is på bilruta allerede i slutten av august. Og i dag har E6 vært stengt over Dovre på grunn av mye snø på veien og enda flere biler utenfor.
Heldigvis ble det en liten godværsperiode med god tørke, slik at skuronn og slåttonn kunne gjennomføres med æren i behold i år også.

Akkurat slik som min oldefar Søren Ludvig Bøgeberg hadde en solid og trygg hånd om hest og slåtteredskap den gang, har min far Sivert Bøgeberg (85) en like solid og trygg hånd om dagens skurtresker og skuronn på gården i Buvika.
I morgen er det årets elgjakt som er i fokus.

Foto: Heidi Bøgeberg Esp

Jeg har høstet egne stikkelsbær og fått plommer fra gården hjemme i Buvika, og laget masse deilig syltetøy.
Plommene fikk en ekstra piff med stjerneanis og kanelbark.
Nå er fryseren full.

…men vi hadde jo håpet på mer tid ute på verandaen før høsten kom med sylskarp luft og sterk vind.

Mørk sjokolade og kaffe før frokost = luksus

Det er flott i skogen om høsten.
Godt å få strekt på labbene etter en litt for varm sommer til å gå tur i.

Og når vi møter på Pissi på musejakt på parkeringa ved skogen, blir turen virkelig en opplevelse.
Gringo ville bare hilse på Pissi, prøvde å få igang en samtale og gjorde seg til, uten at Pissi ble verken spesielt imponert eller forstyrra i musejakta av det.
Gringo derimot, var så opptatt av Pissi at han ikke la merke til musa, som halvt i svime, sprang 20 cm fra labbene hans.
Jeg tror Gringo prata om denne damen i en uke etterpå.

Han var slett ikke klar for å gå inn over dørstokken etterpå i alle fall.

Stortingsvalg og valgkamp denne høsten.
Ikke alle overskrifter som er like heldige.
(Adressa.no slår til igjen)
Drømmemannen og Toillåtkjærringa lot seg ikke mislede av dette, og gjorde sin borgerplikt i takknemlighet i Melhushallen 13.september.

Gringo blir helt vill når det skal vannes planter her i huset.
Har går imellom føttene mine så jeg nesten snubler, og følger ekstremt nøye med på selve vanningsprosessen.
Til slutt granskes potta inngående.
Hver dag er en fest!

Volvon trengte så absolutt en service på bremseskiver, klosser og væske, samt oljeskift og bytte av filter.
Heldige meg som har fagfolk i umiddelbar nær familie. Verdens beste Heidi ga Volvon et nytt og bedre liv.
Volvon er 13 år gammel, trofast som bare det tross tidvis dårlig oppfølging.
I forgårs knakk festet( fjærbeinslager) på ene demperen bak tvert av.
For et bråk! Hørtes ut som om hele sullamitten kom inn i bagasjerommet! Sånn som skjer etter mange år i saltbad sies det. Dermed er Heidi nok en gang på pletten med topp service, og mor er uten bil for en stund.
Tusen takk Heidi for utrolig nøyaktig og godt arbeid, og for usedvanlig tålmod med mammas mas.

…mens lillebror Gringo hjelper mor å «rydde» i klesskapet.
Her sover han om natta.

«Jeg lover mor, det var fisken som hoppa opp på kjøkkenbenken og rev ned den godteposen. Jeg så det mor, at han gnafset seg hull igjennom posen for å spise opp all pusegodisen. Se han ligger her ennå!» (Bildet er ikke arrangert eller redigert, dette er hva vi fant da vi sto opp en morgen. Oppi matskåla)

13 dager til julaften

Havreflarn som ikke fikk plass i kakeboksen.

I dag er det faktisk like mange dager fram til julaften som det er dager fra julaften til dagen da jula skal «kastes ut» (13-dag jul).
Nok en gang konstaterer vi at tiden flyr.
Det gjelder å ha litt forskjellige gjøremål hver dag for å skille dagene fra hverandre. En bitteliten ting å glede seg over, hver dag, ellers blir ukene som en grå grøt når man tenker tilbake.
Kanskje det er lurt å unne seg fem minutter og tenke over dagens små og store suksesser, klappe seg selv på skuldra og si «vel utført!» Det trenger ikke å være så store bragder, små museskritt i riktig retning fører deg til målet til slutt de også.

Vi har tatt i bruk julekoppene i dag.
Kaffen smaker litt mer jul, og skal man smake på julebrødene er kaffe i julekopp påkrevet.
Og når snøen uteblir og ikke gir oss julestemning, må man bare ta ansvar sjøl
Juleforberedelsene er altså godt i gang her i huset.
Gringo er ikke alltid fornøyd med mors første utkast, så han tar jobben med å re-designe enkelte av dekorasjonene.

Heidi har kjøpt seg en «liten» nisse

Juleforberedelser er så mangt.
Noen har godt innarbeidede tradisjoner som går langt tilbake i tid, men andre står i startgropa på voksenlivet og skal lage seg sine egne juletradisjoner.
Det er moro og veldig koselig å få lov å være med på shopping, og komme med noen gode råd når datteren min, Heidi og hennes samboer, Kristian skal lage julestemning i sitt hjem.
De er stilsikre og vet hva de liker og ikke, så der er det nok jeg som lærer noe.
Det er mer det praktiske om hva som trengs som jeg kan bidra med. «Har dere juletrefot, teppe under treet, stjerne, juletrelys?» Og små lure triks som:»Kjøp pakker med billige juletrekuler første året, slik at dere har noe å henge på treet. Så kan dere bytte ut en etter en, med dyre og fine kuler etterhvert som dere har råd til å kjøpe dem»

Hjemme hos oss er det Gringo som «styler» interiøret.
Han mener den vakreste pynten er ham selv, og erstatter stadig mors pyntegjenstander.
Her om dagen klarte han å skvise seg ned bak den brune fuglen inne i en bokshylle på tv-veggen. Før jeg rakk bort til hylla, ga Gringo fuglen en siste dytt over kanten.
Det ble hakk i tv-benken under, og fuglen amputerte nebbet.

Drømmemannen og Toillåtkjærringa vet å kose seg.
Rakfisk er topp kosemat, og vi jobber oss igjennom årets utvalg stadig på jakt etter den ultimate smaken og riktige konsistensen.
Den skal smake så godt lagret rakfisk at man må ha akevitt ved siden av, og med en smørbar konsistens.

Gringo har verdens beste storesøster, som har tålmodighet til å være med og gå tur i skogen.
Turene tar som regel lang tid, Gringo elsker å utforske alt på tur til skogen og inne i skogen. Det skal luktes på, føles på, flyttes på og observeres. Det er ikke som å gå med hund i bånd, ingenting sjer på vår kommando. Det er Gringo som bestemmer tempo og delvis retning, og han nekter å bli båret. Han skal gå selv!
Men det er veldig stas å være i skogen da.

Det er viktig å følge med vekta på en kattunge i vekst.
Men nå har veie-bollen, som rommer 3,5 liter, blitt litt liten.
Gringo mener han fremdeles får plass, iallefall om han løfter opp den ene bakfoten.
Fem og en halv måned (24 uker) og 4,9 kg
På mandag skal Gringo til dyrlegen. Der skal han ta en kjapp helsesjekk, og kastereres.
Det er et krav fra oppdretter at dette skal skje ved ca 6 mnd.
Og anbefalt for å slippe at han begynner å markere/tisse, få sterk lukt av urin og selvfølgelig unngå at han parer seg med nabokatta.

-Husker dere vi var ute i skogen og plukket kongler, og tørka dem i stekeovnen da vi kom hjem?
Nå har vi laget krans.
Kjøpte en halmkrans for å feste konglene på. Tenkte at da var det ikke så farlig om konglene ikke dekket helt, litt halm synlig er bare fint.
Hadde planer om å feste konglene med tynn ståltråd, men det ble for vanskelig. Tror tråden ble for tykk og stiv, så jeg fikk ikke gjort med den som jeg ville.
Men limpistol var helt topp.
Sånn bortsett fra at jeg brente fingrene mine et par ganger, og klarte å lime fast hele kransen til arbeidsbordet.
Det gikk med mye lim.
Passet godt på så ikke Gringo kom i kontakt med limpistolen iallefall.
For han ville også være med på juleverksted.
Han digger kongler, og fikk plukke seg ut en som han tok med på golvet for å leke med.
Pynta kransen med noen kanelstenger og litt stjerneanis. Lukter sååå godt jul.
En liten juleelg fikk sitte i midten.

I dag har jeg laget min julefavoritt: Engelsk fruktkake. Den inneholder alt som er godt og minner om jul, og dynkes med rom mange ganger før den serveres. Skal stå i kjøleskapet og trekke fram til jul(egentlig 3 uker). Bruker å dekke den med marsipan, og pynte med litt julestas før servering.
Denne må dere prøve.

Oppskrifta på Engelsk jule/fruktkake:

Dag 1.
5 dl rosiner
1 dl tørkede aprikoser
1 dl brun rom
Kutt aprikoser i små terninger og bland med rosinene. Hell over rom og la det stå i ett døgn. Vend/rør av og til
Dag 2.
180 g mykt smør
180 g brunt sukker
3 mellomstore egg
220 g hvetemel
1 ts ekte vaniljesukker
1 ts bakepulver
1/2 ts malt nellik
1/2 ts malt muskat
1/2 ts malt kanel
10 stk røde cocktailbær
1 dl pistasjenøtter u/skall
Rom til dynking(rikelig)
Pisk smør og sukker luftig. Tilsett vaniljesukker, og pisk inn ett og ett egg.
Sikt mel, bakepulver og krydder i en bolle. Grovhakk pistasjenøtter og cocktailbær.
Bland frukt og nøtter(husk rosinene og aprikosene i rom) inn i melet, og bland det hele inn i smørblandingen.
Hell røren i formen og trykk den jevnt utover.
Stek kaken på nederste rille, 150 grader i ca 1+ 1/2 time. Dekk til kaken med alufolie etter 1 time slik at den ikke blir for brun.
Dynk den nystekte kaken med rom og avkjøl i formen.
Ta kaken ut av formen, pakk den godt inn og oppbevar kjølig. Bedre etter noen uker med modning i kjøleskapet. Dynk gjerne mer.
Serveres i tynne skiver.
Tips: Pensle kaken med et tynt lag med aprikos/appelsinmarmelade og kle den med marsipan.